Czapetka pachnąca

Ostatnio oktalizowano:

Czapetka pachnąca to nazwa rośliny należącej do rodziny mirtowatych. Jest bardziej znana pod nazwą goździkowiec korzenny. Większości z nas jest nam ona świetnie znana jako przyprawa kuchenna – to popularne goździki otrzymywane z jej niedojrzałych pączków. Pączki goździkowca są bardzo bogate w eugenol. To dzięki tej substancji mają one niepowtarzalny aromat. To także eugenolowi zawdzięczają swoje właściwości zdrowotne. Czapetka pachnąca rośnie w stanie naturalnym w Indonezji, obecnie jest jedną z roślin uprawnych.

Zastosowanie pączków czapetki pachnącej

Czapetka pachnąca jest uprawiana między innymi na wyspie Madagaskar oraz na Zanzibarze. Goździkowiec korzenny osiąga maksymalnie 12 metrów. Roślina uprawiana jest także w innych krajach świata. Przypominające kształtem igiełki pączki czapetki zbiera się zanim zdążą rozkwitnąć. Przed wysuszeniem mają one kolor różowy, na brązowy zmieniają go dopiero po wysuszeniu. Olejek goździkowy nadaje im wyrazisty smak. Goździki bardzo chętnie wykorzystywane są do przyprawiania bardzo wielu dań. Mogą być dodatkiem nie tylko do dań słodkich, ale także wytrawnych. Z uwagi na intensywny smak i aromat dodaje się je w niewielkiej ilości. Wchodzą one w skład przyprawy curry oraz przyprawy do piernika. Można je dodać do grzanego czerwonego wina czy grzanego piwa.

Lecznicze właściwości goździków

Jako surowiec zielarski wykorzystywane są pąki kwiatowe oraz olejek eteryczny. Do produkcji olejku goździkowego również wykorzystuje się pąków kwiatowych. Olejki eteryczne, w które czapetka pachnąca jest bardzo bogata nadają jej właściwości prozdrowotne. W medycynie chińskiej goździki stosowane są od setek lat. Dzisiaj wiele właściwości leczniczych zostało potwierdzonych badaniami. Eugenol, którego ilość w goździkach może wynosić nawet 85% ma silne właściwości przeciwbólowe. Stąd też nasze babcie polecały na ból zęba żucie goździków. Eugenol ma także właściwości antyoksydacyjne. Goździki zawierają nie tylko olejki eteryczne, ale także witaminy A i C. W połączeniu a eugenolem nadają one goździkom wiele cennych właściwości zdrowotnych. Regularne stosowanie goździków w kuchni może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Stosując goździki w swojej diecie zmniejszamy również ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Substancje zawarte w goździkach spowalniają starzenie organizmu. Pąki czapetki pachnącej wspomagają pracę układ trawiennego. Dodając goździki do potraw można uniknąć wzdęć. Do tego wpływają one bardzo pozytywnie na wydzielanie soków żołądkowych. Niewiele jest osób, które wiedzą, że suszone pączki czapetki pachnącej pomagają pozbyć się pasożytów z przewodu pokarmowego. Napar z suszonej czapetki pachnącej może być stosowany jako lek na biegunkę i grzybicę przewodu pokarmowego. Wspomagająco można go stosować także przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Otrzymywany z czapetki pachnącej olejek goździkowy ma właściwości rozgrzewające – można stosować go przy przeziębieniu. Olejek goździkowy można wykorzystać do inhalacji – łagodzi stany zapalne gardła i udrażnia zatkany nos. Żucie goździków to nie tylko sposób na ból zębów, ale także na nieprzyjemny zapach z ust.

Jak działa czapetka pachnąca?

Eugenol to nie jedyna substancja, którą zawierają pąki kwiatowe czapetki pachnącej. Są one bogata także w takie substancje jak: fitosterole, flawonoidy, triterpeny, garbniki. Wszystkie substancje, w które bogate są pączki goździkowca korzennego nadają im mnóstwo właściwości zdrowotnych. Czapetka pachnąca wykazuje działanie:

  • przeciwbólowe;
  • znieczulające;
  • antybakteryjne;
  • przeciwgrzybicze.

Dodatkowo działa ona pobudzająco. Właściwości olejku goździkowego można wykorzystać do aromaterapii. Jest on bardzo pomocny przy bólach mięśniowych i reumatycznych.

Czy goździki to lek dla wszystkich?

Goździki oraz olejek goździkowy są całkowicie bezpieczne. W celach leczniczych mogą stosować je osoby dorosłe i dzieci. Są one bezpieczne także dla kobiet w ciąży i karmiących. Jak oczywiście każdy lek farmaceutyczny czy naturalny stosowane w nadmiernej ilości mogą powodować skutki uboczne. Do niepożądanych skutków ubocznych, które mogą być efektem nadmiernego stosowania goździków bądź olejku eterycznego należą wysypka lub opuchlizna. Kolejnym skutkiem ubocznym jest zmniejszona krzepliwość krwi. Przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych jest więc przeciwwskazaniem do terapii z wykorzystaniem goździków. Ze stosowania goździków powinny zrezygnować także osoby, które mają zaplanowany zabieg chirurgiczny, operację czy usuwanie zęba.